BECK 1967-2010

Under 32 år har det gjorts 34 filmer om kommissarie Martin Beck och det är i snitt mer än en film per år, mycket tack vare dussinpoduktioner med Peter Haber. Kvaliten på filmer har varierat men det flesta filmerna har faktiskt varit ganska bra och några mer därtill. Denna blogg skirver jag nu därför att Beck 25: I stormens öga snart har premiär och jag vill recensera alla filmerna som hittils kommit ut, här nedan följer dessa.

Roseanna (1967)
Första filmen hade Keve Hjelm i huvudrollen som Kommissarie Beck och gjordes på ett halvdant sätt, känns mer som en långtråkig dokumentär.

Betyg: - (minus)



Mannen på taket (1976)
Detta är min favorit bland beckfilmerna och det är nog för att polisarbetet samt skådespeleriet är av den högre skolan, Lindstedt i huvudrollen är fantastisk.

Betyg: CCCC



Roseanna (1993)
En nyinspelning utan den första filmen men dock mycket bättre, Gösta Ekman passar i rollen som Beck, Lassgård och Bergqvist som hans kompanjoner.

Betyg: CCCC

Brandbilen som försvann (1993)
Filmen är spännande och finalen är ruggigt välgjord. Tar dig via Sverige till Danmark och tillbaka.

Betyg: CCC

Polis polis potatismos (1993)
Startar med ett blodigt mord på en resturang och mordet visar röra sig om hämnd. En mycket välgjord och framförallt spännande historia.

Betyg: CCC

Polismördaren (1993)
Tar sig början på ett tivoli där ett mord på en kvinna sker, två ungdomar försvinner från platsen men vem är den skyldige? Usla dubbade skådisar men annars hade filmen varit ganska bra.

Betyg: C

Mannen på balkongen (1993)
Detta är Gösta Ekmans bästa fim som Beck där en liten flicka har blivit våldtagen och mördad samtidigt som ett rån skett alldeles intill. En gripande och samtidigt spännande historia, ligger tyvärr alldeles för nära verkligheten.

Betyg: CCCC

Stockholm marathon (1993)
En man hittas blodigt mördad av sin fru och spåren leder till en tidigare anställd som planerar ett fruktansvärt mord. En fullkomligt otrolig historia med flera dubbade skådisar men finalen är faktiskt ganska bra.

Betyg: CC



Lockpojken (1997)
Man hittar kraniet på en minderårig pojke och spåren leder till stockholms undre värld. En spännande historia men en del otäcka scener.

Betyg: CCC

Mannen med ikonerna (1997)
En kvinnorkropp hittas i vattnet, hennes make har ett kullhål i väggen och spåren leder till Ryssland. En extremt overklig historia som saknar i princip allt man önskar.

Betyg: C

Vita nätter (1997)
En kille smugglar anfetamin och ska leda polisen till brottslingarna, allt går snett och killen mördas. Visar sig vara Becks okända son. En gripande historia om den växande narkotikasmugglingen.

Betyg: CCC

Öga för öga (1997)
Kvinnokroppar hittas med borttagna ögon och gemensamt har alla dessa att de gick i samma klass, vem är mördaren? Det blir alldrig riktigt spännande förän i slutet och då har det inte hänt som mycket mer innan än blodiga mord.

Betyg: CC 

Pensionat pärlan (1997)
Gunvald kör ihjäl en liten flicka och samtidigt sprängs en taxi i småbitar. En gripande film om männsikosmuggling.

Betyg: CCC

Monstret
Polisen har fått ett bombhot och skjuter sönder väskan, den innehåller ett spädbarn. En bra öppning men tappas bort på väggen till slutet som faktiskt inte är särskilt bra.

Betyg: C

Moneyman
En polis hittas död i en park, troligen självmord men Beck tror på mord och senare hotas hans dotter. En välgjord och spännande film.

Betyg: CCC

Spår i mörkret
Folk hittas mördade i tunnelbanan och spåren leder till tunnlarna, inte trovärdig och blir aldrig mer än lagom bra.

Betyg: CC

Hämndens pris (2001)
Två poliser hittas avrättade i en skog som ligger lågnt ifrån deras distrikt och detta leder till ett personligt dilemma dör gunvald som var god vän till en av de mörade poliserna. En spännande film som påminner starkt om polismorden i Malexander.

Betyg: CCC

Mannen utan ansikte (2001)
En larmförsäljare hittas mördad med sitt ansikte bortskuret och spåren leder till folk han haft en sexuellrealation med. Otäck med särskilt spännande blir det inte.

Betyg: CC

Kartellen (2001)
En grekisk resturangnägare hittas styckad i flera delar i kycklinggrillen, spåren leder till en liga som använder sig utav våld för att resturanger ska användas sig utan dem. Spännade och väldjord kriminalhistoria.

Betyg: CCC

Enslingen (2001)
En asiatisk kvinna hittas mördad och även en gammal man, två fall som från början inte verkar ha någonting med varandra att göra. En otäck historia som saknar nerv.

Betyg: CC

Okänd avsändare (2001)
Tar sin början vid ett mord på Arlanda och sedan en journalist som skriver en orande artikel om NCT sptängs i bitar mitt framför polisen. En av de bättre filmer med konstallationen Haber/Persbrandt.

Betyg: CCC

Annonsmannen (2001)
En kvinna hittas våldtagen och mördad samtidigt som en make anmäler sin fru försvunnen, spåren leder till en annons på en soffa. Spännande och välgjord film.

Betyg: CCC

Pojken i glaskulan (2001)
En kvinna hittas mördad i sitt hem där hennes son sitter naken med garaget, pojken har autism. Fallet som från början verkade enkelt blir allt svårare. Välgjord som de flesta och spännande.

Betyg: CCC

Sista vittnet (2001)
 Kvinnokroppar hittas mördade i Stockholm med ögon bortfrättade, Beck får problem med hjärtat. Känns internationell men fick svagt mottagande utanför sveriges gränser, välgjord och spännande.

Betyg: CCC

Skarpt läge (2006)
En kvinna blir misshandlad i sitt hem och lämnar hemmet, en man hittas mördad på golvet. Detta är den senaste serien med mer dramatoner än tidigare, gripande och spännande.

Betyg: CCC

Flickan i jordkällaren (2006)
En ung flicka hittas mördad i en jordkällare som har dött av svält, en man verkar ha begåttsjälvmord. Gjord med en engelsktouch, spännande.

Betyg: CCC

Gamen (2006)
En vän till Oberg försvinner och spåren leder till spelhållor runt om i Stockholm, en gam kan ligga bakom. Den svagaste av de senaste 8 filmerna men ändå bra.

Betyg: CCC

Advokaten (2006)
En känd advokat jobbar med att fälla ett stort bolag och mördas senare i sitt hem när han hade besök utav en kvinna. Välgjord, Spännande och svårt att lista ut gärningsmannen.

Betyg: CCC

Den japanska shungamålningen (2006)
En konsthandlare hittas mördad på ett hotel utav Beck och hans tyska vän, tavlorna verkar vara förfalskade. Den film med den längsta och sämsta titel hittils men spännande film.

Betyg: CCC

Den svaga länken (2006)
En tonårsflicka hittas våldtagen och mördad utav av sina föräldrar och polisen har inga spår efter gärningsmannen. Dena bästa beckfilmen enligt mig med Haber/Persbrandt, gripande och riktigt välgjort.

Betyg: CCC

Det tysta skriket (2006)
Två flickor blir överkörda av ett tåg och polisen har inga spår mer än en övergiven koja. Den nästbästa beckfilmen som är gripande och extremt välgjord.

Betyg: CCC

I guds namn (2006)
En paparazzifotograf hittas mördad och hans USB-minne innehåller bilder som Oberg gömmer undan, detta leder till en fruktansvärd händelse. Gripande, Spännande och avslutar den tredje serie men beckfilmer.

Betyg: CCC

I stormens öga (2009)
Tre år sedan men nu är de tillbaka och nu får de ett gäng miljöaktivister efter sig och Gunvald blir jagad för mord.

Levande begravd (2010)
Den 34 beckfilmen totalt och man undrar om detta är den sista, en kvinna har blivit levande begravd och polisen har inte mycket att gå på. Gjord som en skräckfilm.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0